duminică, 11 august 2013

Admitere la facultate

   Dupa bac, urmeaza admiterea. 
  Am hotarat sa-mi depun dosarul la 4 universitati, urmand sa aleg la final una singura. SNSPA, Unibuc, Transilvania, ASE. Valahia era rezerva, in caz ca ma razgandeam si hotaram sa raman in oras. 
   A fost o perioada nebuna. Alt stres, alte nopti nedormite, la care se adauga si naveta Targoviste-Bucuresti-Brasov-Targoviste.
  Miercuri, 17 iulie 2013 am plecat cu trenul de 7 dimineata, care a plecat abia la 7.25. A mai prins intarziere si pe drum, astfel incat cand am ajuns in Titu am luat sageata care venea de la Pitesti.
   La 9 eram in Bucuresti. Incepe fuga pentru inscrieri. 
   Prima data am fost la Universitate, unde m-am inscris la limbi straine. Apoi SNSPA si ASE.
   La ASE a fost de departe cea mai mare nebunie. Inauntru era ca un aeroport (haha). Nu aveai voie sa intri insotit. Erai ghidat catre salile de inscriere/depunere a dosarelor/completare a fiselor de inscriere imediat.          Foarte multa lume, o concurenta incredibilia (mi-a parut mie la momentul acela).
  M-am intors acasa cu trenul de 9 seara. Joi am avut zi de recreere. La un moment dat, m-a intrebat mama de ce nu-mi mai depun dosar la Brasov, pentru ca acolo voiam sa ajung atunci cand am intrat in clasa a IX-a. Am intrat pe site si am aflat ca s-au prelungit inscrierile pana sambata, 20 iulie.
  Vineri, la 6 dimineata ma indreptam catre autogara. Am apelat la doua prietene bune de acolo si ele m-au ajutat sa-mi depun dosarul. Studii economice - tocmai pe colina. Dupa ce m-au tot plimbat prin facultate, am ajuns la verificare dosarului de catre un domn profesor. Vazandu-mi media de bac, m-a intrebat daca nu vreau sa dau examenul de limba engleza pentru un program cu predare in limba straina. Am acceptat. Am sustinut testul si m-am intors in sala dosarelor. Forte amabil. La plecare mi-a spus "poate ne vedem in toamna la cursuri"si mi-a zambit. Am plecat incantata. 
   Urmatoarea saptamana a fost cea a examenelor. Destul de greu pentru o persoana care a inceput sa invete economie serios decat dupa ce a terminat probele bacului. 
   Cand eram in sala, ma gandeam ca toate persoanele din jurul meu sunt extrem de pregatite si eu nu am ce cauta acolo.
   Au fost niste saptamani grele pentru mine, dar le-am facut fata si am trecut peste.
  In fine, am intrat. Am intrat la toate facultatile si a trebuit sa aleg. Atunci mi-am amintit de vorbele doamnei profesoare Musoiu "sunt sigura ca vei ajunge acolo unde vrei". Am renuntat la pasiunea mea - limbile straine. Am renuntat la minunatul oras Brasov. Am ales ASE-ul. 

Bacalaureat

    Toata viata de elev traiesti cu spaima bacului. Acest examen al "maturitatii" reprezinta poarta noastra catre invatamantul superior. Contine toata materia acumulata in timpul liceului, dar baza se afla in scoala generala.
    Eu cred ca poarta un nume mult prea mare pentru ceea ce este de fapt. Este important, adevarat. Dar se dramatizeaza mult prea mult pe seama acestui subiect. Nu este un examen greu. Atata timp cat inveti, te pregatesti, nu ai cum sa nu-l iei. Ba dimpotriva, este usor sa ai o medie onorabila chiar. 
  Este ciudat cum ne concentram din toate puterile pentru acest examen.. Nopti nedormite, stres, irascibilitate, speranta, nervozitate. Extrem de multa materie. Inveti. Esti pregatit, dar ti-e teama. Stii ca trebuie sa iei nota mare si nu-ti permiti sa gresesti. 
    Asadar, te duci la examen cu o ora inainte, asa cum prevede legea. Iti lasi geanta in camera de bagaje si te asezi in banca. Mai ai 50 de minute. Te uiti pe pereti. Te napadesc tot felul de ganduri legate de liceu, viitorul tau, alaturi de informatii din materia de bac. A trecut timpul si subiectele se pare ca intarzie. Pulsul creste, emotiile la fel. Cand plicul cu subiecte apare iti simti mainile transpirate. Tragi aer adand in piept si-ti faci curaj sa te uiti peste subiecte.
    Dupa proba, te intrebi pentru ce ai invatat asa de mult. Toate informatiile acumulate raman indosariate in sertarele mintii pentru cultura noastra generala. S-a terminat. 


O profesoara deosebita!

   De-alungul vietii mele de elev putine au fost persoanele care au crezut in mine cu adevarat, m-au incurajat si m-au sustinut. Una dintre aceste persoane este doamna profesoara Gabriela Musoiu. Am avut onoarea sa-mi fie profesoara de limba si literatura romana in clasa a XII-a. N-am vazut niciodata un profesor mai rabdator ca doamna Musoiu. A avut mai multa incredere in mine decat am avut eu insumi. Nu voi uita ce mi-a spus dupa afisarea rezultatelor la bac "Felicitari, eram convinsa ca vei avea niste rezultate frumoase, pentru ca intotdeauna te-ai tinut de treaba. Sunt sigura ca nici admiterea la facultate nu-ti va pune probleme si vei ajunge acolo unde-ti doresti."


Colegiul Economic Targoviste

  
    Liceul - 4 ani ai transformarii in persoane capabile si pregatite pentru viata. 
    Liceul - punte de legatura intre copilarie si maturitate. 
  E ciudat cum invatamantul preuniversitar se termina parca asa brusc. Ani de zile te gandesti ca intr-o zi se va sfarsi totul, dar mereu iti spui ca mai e mult pana atunci. Dar timpul trece, nu asteapta ca noi sa ne dam seama ca nimic nu ramane la fel..nimeni nu ramane acelasi. Certuri, impacari, lacrimi, violenta, suferinta, invidie, veselie, prietenie, castig. Acestea sunt o parte din etichetele ce definesc liceul. Este important sa privim viitorul cu optimism si sa credem ca zilele ce vor urma vor fi mai bune. Avem zile mai bune si zile mai proaste. Dar dupa cum se spune, un sut in fund, un pas inainte; orice intamplare negativa se transforma intr-o experienta de viata. Astfel, fara sa ne dam seama de fapt, liceul se termina. Realizam ca ne va fi dor de colegi, profesorii pe care poate ii uram, scoala care poate ne-a adus multe clipe de suferinta si ramanem cu un gust amar in suflet pentru ca nu am reusit sa facem tot ce ne-am propus.   

Pentru mine, amintirea liceului ramane o amalgamare de sentimente. Am vazut multe, am trait multe si pot spune cu certitudine ca regret. Regret ca am facut aceasta alegere. La ce ma refer cand spun "alegere"? Colegiul Economic. E adevarat, a avut si parti bune, dar simt ca se putea mai bine. *urmeaza o povestioara*
Sa va spun cum am ajuns eu aici. Terminam clasa a VIII-a si trebuia sa aleg liceul. Voiam "Ienachita Vacarescu", bilingv engleza. Am renuntat. Am fost sfatuita sa aleg ceva mai util. Limbile straine se pot invata si in paralel. Restul profilurilor nu ma atrageau.. poate doar stiinte sociale, care nu e cotat prea bine.
Apoi, a aparut in discutie Economic. Era ceva diferit, ceva ce iti oferea mai multe posibilitati. Nu stiam prea multe despre aceasta scoala pentru ca mereu mi-am imaginat ca voi fi eleva la Ienachita. Astfel, primele mele optiuni vizau liceul economic. Turism. Asta voiam sa urmez. Am intrat. Incepe calatoria mea de liceana. 
Prima zi de liceu - soare, fericire, optimism. Cu zambetul pe buze pasesc in curtea scolii. Imi gasesc colegii si sunt placut surprinsa. Am intalnit niste fete cu care m-am inteles din prima clipa. 
Din anumite motive, a trebuit sa ma mut la o alta clasa, la profil economic. Pe de o parte, imi parea rau, pentru ca am simtit ca ma integrez, pe de alta parte, stiam ca-mi va fi mai bine daca ma mut. In a 2-a zi de luni m-am dus hotarata la doamna directoare sa-i vorbesc. Doamna director era plecata, asa ca a trebuit sa ma adresez doamnei director adjunct. A refuzat categoric sa ma transfere si nu intr-un mod placut. 
In fiecare an am avut intentia de a ma transfera, dar am renuntat din cauza modului in care am fost tratata anterior. Am intalnit destui profesori nedrepti. Nu spun ca este specific liceului economic, spun doar ce am trait eu. 

Desigur, au fost si momente frumoase, cum ar fi activitatile la care participam voluntar, pentru a-i ajuta pe altii. Am cunoscut persoane deosebite, am legat prietenii cu elevii din tot liceul si asta e ceva ce nu-mi poate lua nimeni - legaturile cu alti colegi mai mari sau mai mici. 

Balul bobocilor ne-a apropiat si el. In clasa a IX-a am participat la concursul de Miss. Am devenit populara si m-am obisnuit mai usor cu aceasta treapta din viata - liceul. 

Este bine de stiut ca se invata in doua schimburi, fiindca nu sunt destule sali de clasa. Astfel, se invata in doua schimburi - clasa a IX-a dupa-masa, X, XI, XII dimineata si seral-ul dupa 18. Din acelasi motiv, elevii nu pastreaza aceiasi sala de clasa, pentru a avea noroc si de clase mai bune si mai putin bune. Eu in clasa a IX-a am invatat in laboratorul de biologie. Acolo este una dintre cele mai bune clase. In clasa a X-a S1 (subsol). Cu toate ca termenul "subsol"suna deplorabil, am avut parte de cea mai buna clasa, fiind mai buna decat unele de la parter ori etaj, deoarece este mare, spatioasa. Clasele a XI-a si a XII-a le-am petrecut in laboratorul de chimie, P5.

Profesorii nu raman aceiasi pe parcursul liceului. Mie de exemplu, mi s-au schimbat aproape toti profesorii. Singurii care au ramas aceiasi au fost la religie, sport, economie, biologie.

Apoi, in clasa a IX-a ni s-a impus ca uniforma un tricou alb, cu insigna scolii. Din clasa a X-a s-a schimbat, introducandu-se vestita uniforma mov (vesta si fusta/pantaloni). 

Alte nemultumiri? Ar mai fi perioadele de practica. Liceele economie fac practica, in afara orelor de curs. In clasa a IX-a (poate si a X-a si a XI-a, nu mai tin minte exact) practica am facut-o dupa 22 iunie, ceea ce a insemnat ca am avut o luna mai putin de vacanta fata de alti elevi de la alte licee. Apoi s-au introdus in timpul anului scoalar. Daca la inceput practica era intr-o agentie de turism, deoarece acesta era profilul ales de mine, in clasa a XII-a s-a mutat la cantina scolii, pentru ca nu mai erau destule persoane care sa faca sandvisuri pentru barul scolii. Dragut, nu?

Ar mai fi multe de zis, dar asta era mai important. Ganditi-va bine atunci cand va alegeti liceul si cantariti atat avantajele, cat si dezavantajele.

                              

Revenire

    Hey there! Stiu ca a trecut vreme buna de cand nu am mai scris, dar am revenit. Am fost destul de ocupata cu sfarsitul liceului, bac, admitere la facultate, am fost plecata si sincer, am preferat sa nu mai fac publica viata mea. Intotdeauna am scris si voi continua sa o fac, dar nu mereu scriu pentru cititori. Consider ca scriu pentru mine si nu este necesar sa impartasesc trairile mele cu toata lumea. Anyway, urmeaza cateva posturi referitoare la activitatea mea din ultima vreme :)