Liceul - 4 ani ai transformarii in persoane capabile si pregatite pentru
viata.
Liceul - punte de legatura intre copilarie si maturitate.
E ciudat cum invatamantul preuniversitar se termina parca asa brusc. Ani
de zile te gandesti ca intr-o zi se va sfarsi totul, dar mereu iti spui
ca mai e mult pana atunci. Dar timpul trece, nu asteapta ca noi sa ne
dam seama ca nimic nu ramane la fel..nimeni nu ramane acelasi. Certuri,
impacari, lacrimi, violenta, suferinta, invidie, veselie, prietenie,
castig. Acestea sunt o parte din etichetele ce definesc liceul. Este
important sa privim viitorul cu optimism si sa credem ca zilele ce vor
urma vor fi mai bune.
Avem zile mai bune si zile mai proaste. Dar dupa cum se spune, un sut in
fund, un pas inainte; orice intamplare negativa se transforma intr-o
experienta de viata.
Astfel, fara sa ne dam seama de fapt, liceul se termina. Realizam ca ne
va fi dor de colegi, profesorii pe care poate ii uram, scoala care poate
ne-a adus multe clipe de suferinta si ramanem cu un gust amar in suflet
pentru ca nu am reusit sa facem tot ce ne-am propus.
Pentru mine, amintirea liceului ramane o amalgamare de sentimente. Am vazut multe, am trait multe si pot spune cu certitudine ca regret. Regret ca am facut aceasta alegere. La ce ma refer cand spun "alegere"? Colegiul Economic. E adevarat, a avut si parti bune, dar simt ca se putea mai bine. *urmeaza o povestioara*
Sa va spun cum am ajuns eu aici. Terminam clasa a VIII-a si trebuia sa aleg liceul. Voiam "Ienachita Vacarescu", bilingv engleza. Am renuntat. Am fost sfatuita sa aleg ceva mai util. Limbile straine se pot invata si in paralel. Restul profilurilor nu ma atrageau.. poate doar stiinte sociale, care nu e cotat prea bine.
Apoi, a aparut in discutie Economic. Era ceva diferit, ceva ce iti oferea mai multe posibilitati. Nu stiam prea multe despre aceasta scoala pentru ca mereu mi-am imaginat ca voi fi eleva la Ienachita. Astfel, primele mele optiuni vizau liceul economic. Turism. Asta voiam sa urmez. Am intrat. Incepe calatoria mea de liceana.
Prima zi de liceu - soare, fericire, optimism. Cu zambetul pe buze pasesc in curtea scolii. Imi gasesc colegii si sunt placut surprinsa. Am intalnit niste fete cu care m-am inteles din prima clipa.
Din anumite motive, a trebuit sa ma mut la o alta clasa, la profil economic. Pe de o parte, imi parea rau, pentru ca am simtit ca ma integrez, pe de alta parte, stiam ca-mi va fi mai bine daca ma mut. In a 2-a zi de luni m-am dus hotarata la doamna directoare sa-i vorbesc. Doamna director era plecata, asa ca a trebuit sa ma adresez doamnei director adjunct. A refuzat categoric sa ma transfere si nu intr-un mod placut.
In fiecare an am avut intentia de a ma transfera, dar am renuntat din cauza modului in care am fost tratata anterior. Am intalnit destui profesori nedrepti. Nu spun ca este specific liceului economic, spun doar ce am trait eu.
Desigur, au fost si momente frumoase, cum ar fi activitatile la care participam voluntar, pentru a-i ajuta pe altii. Am cunoscut persoane deosebite, am legat prietenii cu elevii din tot liceul si asta e ceva ce nu-mi poate lua nimeni - legaturile cu alti colegi mai mari sau mai mici.
Balul bobocilor ne-a apropiat si el. In clasa a IX-a am participat la concursul de Miss. Am devenit populara si m-am obisnuit mai usor cu aceasta treapta din viata - liceul.
Este bine de stiut ca se invata in doua schimburi, fiindca nu sunt destule sali de clasa. Astfel, se invata in doua schimburi - clasa a IX-a dupa-masa, X, XI, XII dimineata si seral-ul dupa 18. Din acelasi motiv, elevii nu pastreaza aceiasi sala de clasa, pentru a avea noroc si de clase mai bune si mai putin bune. Eu in clasa a IX-a am invatat in laboratorul de biologie. Acolo este una dintre cele mai bune clase. In clasa a X-a S1 (subsol). Cu toate ca termenul "subsol"suna deplorabil, am avut parte de cea mai buna clasa, fiind mai buna decat unele de la parter ori etaj, deoarece este mare, spatioasa. Clasele a XI-a si a XII-a le-am petrecut in laboratorul de chimie, P5.
Profesorii nu raman aceiasi pe parcursul liceului. Mie de exemplu, mi s-au schimbat aproape toti profesorii. Singurii care au ramas aceiasi au fost la religie, sport, economie, biologie.
Apoi, in clasa a IX-a ni s-a impus ca uniforma un tricou alb, cu insigna scolii. Din clasa a X-a s-a schimbat, introducandu-se vestita uniforma mov (vesta si fusta/pantaloni).
Alte nemultumiri? Ar mai fi perioadele de practica. Liceele economie fac practica, in afara orelor de curs. In clasa a IX-a (poate si a X-a si a XI-a, nu mai tin minte exact) practica am facut-o dupa 22 iunie, ceea ce a insemnat ca am avut o luna mai putin de vacanta fata de alti elevi de la alte licee. Apoi s-au introdus in timpul anului scoalar. Daca la inceput practica era intr-o agentie de turism, deoarece acesta era profilul ales de mine, in clasa a XII-a s-a mutat la cantina scolii, pentru ca nu mai erau destule persoane care sa faca sandvisuri pentru barul scolii. Dragut, nu?
Ar mai fi multe de zis, dar asta era mai important. Ganditi-va bine atunci cand va alegeti liceul si cantariti atat avantajele, cat si dezavantajele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu